Delningsekonomin är här och den växer!

Delningsekonomin är här och den växer!

I dag kan du dela, låna och hyra nästan vad som helst. Vi väljer bort ägandet och delar både saker och kompetens med varandra. Kanske har vår fascination över ägandet som statusmarkör bleknat, det finns annat man kan göra för pengarna – uppleva saker till exempel. Många varken hinner eller vill äga och söker ett enklare, mer hållbart liv.

Delningsekonomin bygger på principen att vi inte behöver äga allt själva. Främst gäller det sådant som redan vid köptillfället minskar i värde, som bilar och viss typ av kläder. Klädföretaget Filippa K har sedan länge engagerat sig i hållbar klädkultur och sålt begagnade kläder samt hyrt ut kläder ur sin kollektion. Idag är tiden mer mogen för deras framsynta idé och nu relanserar Filippa K sina idéer under varumärkena Collect och Lease. För tjugo procent av butikspriset kan du hyra ett plagg i fyra dagar. Mycket plats att spara i garderoben framöver.

Häromdagen, i snabbväxande Stockholmsstadsdelen Hjorthagen, såg jag för första gången car2go, www.car2go.com. Det är en flexibel bildelningstjänst utan fasta hyrstationer. Istället står 250 bilar utplacerade runt Stockholm, redo att tas i bruk. Du hittar närmaste bil med hjälp av en app, reserverar den och betalar för den via appen. Sedan är det bara att ta dig dit, öppna och starta bilen. Priset är gentila fyra kronor per minut och då ingår absolut allt – även gratis parkering på angivna platser runt om i staden.

Vissa företag har uthyrning som sin affärsidé. Bemanningsbranschen hyr ut arbetskraft. Uber kopplar ihop passagerare, förare och bilar – i New York är Ubers svarta taxi nu fler till antal än de klassiska gula. BlaBlaCar ordnar bilkörningar mellan franska städer medan framgångsrika Airbnb gör det enkelt att hyra någon annans lägenhet eller hus på resan. Tack vare Spotify kan vi lyssna på musik, gratis eller mot en liten avgift, och filmer och tv streamas på löpande band.

Internet är ett fantastiskt ställe för allt delande. Ta Linux som exempel, ett operativsystem som till största delen består av fri programvara och öppen källkod. Wikipedia är ett annat exempel, ett uppslagsverk med fritt och öppet innehåll som skapas och utvecklas av sina användare.

Häng med på kontorsdelartrend (co-working)! Jag har förvånats lite över alla caféer i stan, framför allt på Södermalm. Nu när jag själv är konsult noterar jag att de fungerar som kontor under för- och eftermiddagar. Avgiften? Det räcker att köpa en kaffe, i gengäld får jag ett bord i city med wifi. En del caféer erbjuder medlemskap, som till exempel Coffice, och då ingår skrivare och konferensrum. Den senaste trenden är Hoffice, där frilansare öppnar sina hem för varandra under temat ”håll tyst, kliv in och arbeta”.

Det finns stora ekonomiska värden i delningsekonomin. Bara det totala värdet på det som annonserades ut på Blocket motsvarade 11 procent av Sveriges BNP 2013!

Vilket är ditt smartaste eller roligaste delningstips?
Hör av dig och berätta så gör jag en liten lista.

Campbell Peacock
http://mercianconsulting.com

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *